Plus de Chic

<b>BOUTIQUE CREATIVE</b>

Trandafirii

Simbol al dragostei și pasiunii, al frumuseții și eleganței, trandafirul este, din totdeauna, floarea cea mai apreciată. În Grecia Antică și Imperiul Roman, trandafirii erau asociați cu zeitățile protectoare ale dragostei, cu Afrodita și Venus.

Frumusețea și gingășia acestei flori a dus la cultivarea ei încă din cele mai vechi timpuri (în 2300 î.H. de către Marele Rege al sumerienilor, Regele akkadian Sargon I), iar mai tărziu, Alexandru cel Mare îl aduce în Europa ca pe o comoară de neprețuit.

Mai târziu, în Evul Mediu, trandafirul este prezent pe blazonul mai multor familii nobiliare. Deși mereu asociată cu puritatea și dragostea, la mijlocul secolului XV, această frumoasă floare avea să cunoască și alte sensuri, găsindu-se în centrul “ războiului celor două roze”, război dus de două case nobiliare adversare, case care aveau ca și blazon un trandafir alb, repectiv unul de culoare roșie.

În secolul al XVII-lea trandafirii devin foarte populari, astfel că regalitatea a considerat parfumul de trandafiri, un produs legal de licitație, putând fi folosit ca monedă de schimb, în comerțul din acea vreme.
Devine simbol pe monezile unor țări cum ar fi Anglia, ca și “Rosennoble”, iar din 1722 apare și pe monezile coloniilor americane, ca și Rosa Americană.

În țara noastră apare pe stema Moldovei, dar și pe monezile, sigiliile și alte vestigii armoriate ale Mușatinilor.

Trandafirul este astfel prețuit, din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre, nu doar ca floare de admirat pentru parfumul și culoarea sa, dar ca și simbol, sau ca și plantă tămăduitoare sau esență de parfumuri.
În culori pornind de la puritatea și inocența albului, trecând prin focul dragostei, dat de roșul purpuriu, urmat de solarul galben pentru zile vesele, luminoase și până la amestecul de culori scăpate din pensula unui pictor, trandafirul transmite trăiri, emoții și sentimente ale celui care îl dăruiește.

Simbol al iubirii eterne și romantice, un trandafir roșu înflorit vorbește despre drgostea celui care îl dăruiește, spunând un “te iubesc”.

Cel roz, simbolizând grația si bucuria, este o floare a emoțiilor blânde și va transmite rafinament și eleganță.

Albul la trandafiri inspiră respect și onoare, dragoste pură și nemuritoare. Astfel, trandafirul alb a devenit flaorea clasică de nuntă, fiind nelipsit în buchetele mireselor.

Galbenul transmite bucuria, afecțiunea și prietenia celui care îl oferă. Dăruim trandafiri galbeni atunci când sărbătorim o prietenie, sau atunci când vrem să spunem un “mulțumesc”.

Acest articol este documentat din următoarele surse bibliografice: sursa1, sursa2, sursa3, sursa4, respectiv imagini preluate din sursa5

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.